Samsun’un kablo ve aydınlatma sektöründe ilk, toplamda ise 3. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tescilli Ar-Ge Merkezi’ni, 2018 yılında bünyesinde faaliyete geçiren Türkiye’nin önde gelen yerli sermayeli sanayi kuruluşu Borsan, Samsun Teknoloji Buluşmaları Fuarında yerini aldı.
Türk sanayisinin yerli sermayeli öncü kuruluşu Borsan, Samsun ilinin kablo ve aydınlatma sektöründe ilk, toplamda ise 3. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Merkezi’ni, 2018 yılı Kasım ayında faaliyete geçirdi. Yangın test Laboratuvarı, Aydınlatma Laboratuvarı, Metal ve Polimer Laboratuvarı gibi bölümlerde, özel ekipman, cihazlar ve test programlarının kullanıldığı, yaklaşık 350 metrekare alanda kurulu Borsan Ar-Ge Merkezi’nde, 19 Ar-Ge mühendisi ve araştırmacı personel görev yapıyor.
Samsun’a yeni bir Ar-Ge Merkezi kazandıran Borsan, 15-16 Şubat 2019 tarihleri arasında, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteğinde ve Samsun Teknopark ev sahipliğinde, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen “Teknoloji Buluşmaları Fuarına” da katıldı.
Samsun’un ve ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer alan Borsan, yeni Ar-Ge Merkezini ve burada gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile ortaklaşa gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Fuarda ayrıca, Borsan Elektrik ve Aydınlatma Ürünleri Grubu markaları Borsan Kablo, Borsan Cavi, Yılka ve Borled’in ürünleri de tanıtıldı.
Borsan’ın, rekabetçi gücünü daha da ileriye taşımayı, ithal ikamesi sağlamayı ve katma değerli ürünlerle ülke ekonomisine katkılarını artırmayı hedeflediğini dile getiren Borsan Elektrik ve Aydınlatma Ürünleri Grubu CEO’su Mehmet Arbek Akay, “Ar-Ge Merkezimiz, daha yüksek rekabet gücü, yeni pazarlar, ulusal ve uluslararası pazardan daha yüksek pay almak hedefiyle teknolojik temeli ve katma değeri yüksek yeni ürünler tasarlamak ve üretmek hedefiyle, yeni ürün geliştirme ve proses geliştirme faaliyetlerine odaklanacak. Bunun yanı sıra, Borsan’ın Samsun’da öteden beri aktif olduğu üniversite-sanayi iş birliğini artırmayı, akademik bilgilerin sanayideki saha uygulamaları ve ürün sonuçlarına katma değer yaratmasını sağlamayı ve üniversite akademisyenlerinin saha ve teknoloji ile ilgili bilgi ve tecrübelerini güncelleştirip, zenginleştirmeyi de amaçlıyoruz” dedi.
Akay, Ar-Ge Merkezi hedefleri arasında, Borsan’ın rekabet gücünün sürekliliğine katkı sağlayacak şekilde, kalite artırıcı, maliyet düşürücü ve ürün teslimat sürelerini kısaltıcı çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.