Türkiye’nin bor rezervleri için yüksek katma değerli kullanım alanı potansiyeli
Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu ve ilk 400 ihracatçısı arasında yer alan Borsan, Ar-Ge çalışmalarında enerji sektörünün küresel gündeminde önemli yer tutan yeşil dönüşüm konusuna da öncelik veriyor. Borsan Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen Bor Katkılı Alüminyum Solar Kablo projesi, güneş enerjisi sistemlerinin daha uzun ömürlü ve aynı zamanda ekonomik ve erişilebilir hale gelmesini kolaylaştırmanın yanı sıra, ülkemizin bor rezervleri için yüksek katma değerli kullanım alanı da sunuyor. Borsan Ar-Ge Merkezi, TÜBİTAK destekli Bor Katkılı Alüminyum Solar Kablo projesiyle katılım sağladığı ve alanında dünyanın en önemli küresel buluşması olarak gösterilen “Polymers 2024” Uluslararası Kongresinde büyük ilgi çekti.
40 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi kuruluşu ve TURQUALITY® Programı kapsamına kabul edilen markalar arasında yer alan; 80’in üzerinde ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafyaya 75 milyon doları aşan katma değerli ihracatıyla ülkemizin en çok ihracat yapan 400 kuruluşundan biri olan Borsan, Ar-Ge alanındaki öncülüğünü enerji sürdürülebilirliği konusuna da yansıtıyor.
Borsan bünyesinde, 47 kişilik bir ekiple faaliyet gösteren T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Borsan Ar-Ge Merkezi, geliştirdiği projelerde enerji sektörünün küresel gündeminde önemli yer tutan yeşil dönüşüm konusuna da öncelik veriyor. Borsan Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklenen “Bor Katkılı Alüminyum Solar Kablo” projesi, güneş enerjisi sistemlerinin daha ekonomik ve erişilebilir hale gelmesini kolaylaştırmanın yanı sıra, ülkemizin bor rezervleri için yüksek katma değerli kullanım alanı da sunuyor.
Türkiye’nin zengin bor kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak, enerji sektöründe sürdürülebilirliğe katkıda bulunma hedefi
Dünya genelinde Yenilenebilir Enerji yatırımlarının, 2023 yılında 1.7 trilyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini ifade eden Borsan CEO’su Arbek Akay, “Dünya markası olma yolunda hızlı ancak sağlam adımlarla ilerlerken, yaşanabilir bir gelecek ve daha yüksek yaşam kalitesi için dünyaya katkı sağlamayı da önceliklendiriyoruz. Teknoloji, sanayileşme ve kentleşme gibi küresel trendler doğrultusunda sürekli artış gösteren ekonomik, erişilebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacı ve küresel değer zincirlerinin olmazsa olmazı niteliği kazanan sürdürülebilirlik anlayışı, enerji üretiminde yeşil dönüşümün önemini her geçen gün artırıyor. Borsan Ar-Ge Merkezimizin sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler geliştirme misyonuyla geliştirdiği TÜBİTAK destekli “Bor Katkılı Alüminyum Solar Kablo” projemizle, küresel yeşil enerji dönüşümüne öncülük ediyoruz. Düşük maliyetli ve çevre dostu bor katkılı alüminyum solar kablolar, daha ekonomik ve erişilebilir güneş enerjisi sistemleriyle küresel enerji erişiminin kolaylaştırılmasına ve sera gazı emisyonlarını azaltılmasına önemli katkılar sağlıyor. Diğer taraftan çok büyük bor rezervlerine sahip olan Türkiye’miz, bor madeni üretimi ve ihracatında öncü bir konumda bulunuyor. Bor bileşikleri, yüksek sıcaklıklara ve kimyasal maddelere karşı yüksek dirençleriyle, camdan seramiğe, temizlik ürünlerinden tarıma kadar çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Borsan Ar-Ge Merkezimizin projesi, küresel enerji üretimine, sürdürülebilir bir geleceğe ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayabilecek yenilikçi bir yaklaşımdır. Türkiye’nin zengin bor kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak, enerji sektöründe hem yerel hem de global ölçekte çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Uluslararası kongrede Borsan Ar-Ge Merkezi projesinde büyük ilgi
Borsan Ar-Ge Merkezi bilimsel araştırma ekibi, Atina’da düzenlenen ve polimer bilimi ve teknolojilerindeki en son yenilikler ve araştırmalar konusunda dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul gören “Polymers 2024” uluslararası kongresine katıldı. Ekibin, “Güvenli ve Sürdürülebilir bir Gelecek için Polimerler (Polymers for a Safe and Sustainable Future)” başlığı ile düzenlenen bu kongrede, “Bor Katkılı Alüminyum Solar Kablolar: Yeşil Dönüşümü Hızlandırmanın Anahtarı (Boron-Enhanced Aluminum Solar Cables: A Key Path to Accelerating Green Transformation)” başlıklı bilimsel bildirisi, büyük ilgi gördü. Borsan Ar-Ge Merkezinde, kablo ve aydınlatma sektörü başta olmak üzere savunma sanayii, nano teknoloji, ileri malzeme teknolojileri, yapay zekâ tabanlı cihazlar gibi pek çok alanda Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Güneş enerjisi başat yenilenebilir enerji kaynağı olacak
Enerji arz ve talebinin dengelenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanımı, küresel enerji gündeminin en önemli konularından birini oluşturuyor. Günümüzde en yaygın kullanımlı yenilenebilir enerji teknolojileri arasında yer alan güneş enerjisi sistemlerinin, gelecekte dünya genelinde elektrik üretiminde daha da büyük bir rol oynaması ön görülüyor. Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon vizyonu bağlamında 2035’e kadar karşılanması gereken hedefleri kapsayan Ulusal Enerji Planı doğrultusunda, özellikle güneş enerjisi sistemlerinin yenilenebilir kurulu güç içinde yüzde 53 ile en büyük paya sahip olacağı öngörülüyor. Öte yandan ülkemizde sanayi kuruluşlarının GES yatırımları artış gösteriyor. Güneş enerji sistemlerinin yaygınlaşması ve kurulum maliyetlerinin düşürülmesinin yanı sıra, güneş panellerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerin azaltılması önemli adımlar olarak nitelendiriliyor.
Alüminyum solar kabloların erişilebilirliğine kolaylık, ülkemizin bor rezervleri için yüksek katma değerli kullanım alanı
Diğer taraftan, güneş ışınlarının enerjiye dönüşümü, geleneksel fosil yakıtlı enerji kaynaklarına kıyasla daha yüksek maliyet gerektiriyor ve güneş enerji sistemlerinde yüksek verimlilik sağlanması büyük önem taşıyor. Güneş paneli fiyatlarındaki düşüşe rağmen, bakır iletkenlerin ve kılıflanma malzemelerinin artan maliyetleri ve erişilebilirlik sorunları, yüksek yatırım maliyetlerine neden oluyor ve solar kablo sektöründe alternatif malzemelere yönelimi teşvik ediyor. Güneş paneli kullanımının yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığı Türkiye’de ve Dünya’da da maliyet faktörü bu süreci olumsuz etkiliyor. Güneş enerji sistemlerinde kullanılan solar kabloların güneş ışığına, sıcaklığa, neme ve mekanik strese yüksek dayanım göstermesi gerekiyor. Bakır kablolar, üstün elektrik iletkenliği ve düşük enerji kaybı nedeniyle tercih edilirken, kesit alanı yüzde 15-25 artırıldığında benzer mekanik özellikler sergileyen alüminyum iletkenler bakıra göre yüzde 60 daha düşük maliyet sunuyor. Ayrıca alüminyum iletkenlerin geri dönüşümü, sürdürülebilir enerji üretimine katkı sağlıyor. Öte yandan, alüminyum solar kabloların kılıflanma ve izolasyonunda kullanılan plastik malzemeler, ozon direnci, UV dayanımı, esneklik ve yangın dayanımı gibi avantajlar sağlasa da yüksek maliyet, yurt dışına bağımlılık, erişilebilirlik ve güvenilirlik gibi dezavantajlar oluşturuyor. Ayrıca geri dönüşümü mümkün olmayan plastik hammaddelere sahip solar kablolar, plastik atık oluşturarak çevre sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
Borsan Ar-Ge Merkezinin “Bor Katkılı Alüminyum Solar Kablo” projesi, bor bileşikleri ile inorganik dolgular geliştirilerek, kablo kılıf, dolgu ve yalıtım malzemelerinde kullanılan polimer malzemelerin ve kimyasal katkıların minimize edilmesini amaçlıyor. Böylelikle yerli hammadde kullanımı ile solar kabloların erişilebilirliğini kolaylaştıran yenilikçi bir çözüm sunulurken, ülkemizin bor rezervleri için yüksek katma değerli kullanım alanı potansiyeli oluşturuluyor.